Isover 2016
Multi Konfor Bina Yarışması

Konum
Astana, Khasakhstan
Toplam Alan
--- sq. m.
Müşteri/Düzenleyen
Saint Gobain & Isover
Yılı
2015 (Yarışma)
Tasarım Ekibi
Burak İlhan
Kutay Biberoğlu
Mirbek Bekboliev
Tipoloji
Konut
Derece
Ulusal İkincilik Ödülü
Uluslararası Özel Ödül

Proje görevi sadece Astana'nın zorlu iklimiyle baş eden değil, aynı zamanda geçici expo işlevini sürdürülebilir, uzun süreli bir çevre olarak yeniden yorumlayan ve yeni oluşturulmuş ortamın değişen etkenlerine uygun büyük bir tasarım stratejisi uygulamayı kaçınılmaz yaptı.





Daha önceki expo alanı deneyimleri incelendi. Araştırmamız daha çok diğer projelerin expo olarak planlanan işlevlerini tamamlamakta nasıl başarısızlığa uğradığını anlamaya odaklandı. İlk olarak konut projesinin gelecekteki kullanıcı profilini belirlemek için exponun konumlandırıldığı ortam analiz edildi. Proje alanına çok yakın olduğu için (500 metre) Nazarbayev Üniversitesi kampüsü projemizi tanımlayacak önemli bir sosyal etken olarak belirlendi. Bundan dolayı üniversite öğrencileri, expo sonrası ikamet projesi için hedef kitlelerden biri olarak kabul edildi. Uygun fiyatlı konaklama ve tesisler bulunan çözümler arasındaydı.







Astana sıcak yazları ve çok soğuk kışları ile ekstrem bir karasal iklime sahiptir. Bundan dolayı, tasarımın ana hedeflerinden biri bu kadar zor bir ortamda Passivhaus Standartlar'ına ulaşmaktı. Her tasarım kararında el ele giden birçok farklı analiz ve similasyona dayanarak, kamu alanlarını en iyi çevresel şartlarda tutan büyük bir düzenleme yapıldı. Konut sakinlerini zorlu kış rüzgârlarından korurken yaz aylarında ise onları serin tutabilmek için pasif yöntemler yapılacakların en başındaydı. Bu yüzden takım üyeleri, güneş ışınımından faydalanan ve siteyi soğuk kış rüzgârlarından koruyan bir alan ve yapı düzenlemesi belirleyebildi.





Expo merkezinin ana planı proje alanına önemli kaynaklar sağlamaktadır. Alanın kuzey tarafına konumlandırılmış kapalı cadde expo sonrası tesislerin ana noktası ile, konut sakinleri arasındaki ilişkilerin devamı için büyük bir potansiyel göstermektedir.





Sonuç olarak Astana'daki konut projesi ana olarak expo merkezi, rüzgâr, güneş ışığı ve mevsimsel sıcaklıklar tarafından sağlanan dönemsel kaynaklar ve yaya/bisiklet güzergahları gibi bölgesel faktörler tarafından şekillendi.





  • Proje alanı en sık esen rüzgâr yönü ve yaya/bisiklet güzergâhlarına göre analiz edildi.
  • Kuzey ve güney tarafına yerleştirilmiş kitleler alanı üç bölgeye ayırmaktadır. Bu durum kuzey, güney ve onların arasındaki "Sosyal Cadde" gibi farklı özellikte alanlar yaratmaktadır.
  • Kuzeye bakan ön cephe, konut sakinleri ve ziyaretçilerin önerilen "Sosyal Cadde"den mevcut "Kapalı Cadde"ye geçişini yapmak amacıyla bölünmüş kitlelerle yapılmıştır.
  • Yapı kitleleri siteye yerleştirilirken yazın ve kışın esen en sık rüzgârlar analiz edilmiştir. Ana fikir ise yazın rüzgârın "Sosyal Cadde"den geçişine izin verirken kışın ise rüzgârı engellemektir.