Krakow
O2 House

Location
Krakow, Poland
General Square
460 sq. m.
Client
Beebreeders
Years
2015 (Competition)
Design Team
Burak ─░lhan
Mirbek Bekboliev
Typology
Rehabilitation Center
Category
Open Competition
Rating
Participation

The Krakow Oxygen Core sets a new standart by combining rehabilitation shelter and community resource center. The concept depends on the idea that in this facility, every patient is actually a doctor. The actual staff is limited with the consultants and the facility function as a place where the visitors take care of themselves. They shape the facility, develop it and assist each other.



The project is designed as a common space for neighbourhood rather than a clinic. Appropriate spaces are created for them to prepare their own meals, shape their hobby and dining area, grow their own plant, craft and sell their own hand made products and also do charity work on their local square by keeping in touch with the people of the city. Thus, by creating, communicating and helping other people, they focus away from their health issues. Cancer treatement is mainly a psychological issue. For this reason, elements that would remind the users cancer or treatment are avoided.







Since the main problem is Krakow's dependance on fossil fuel, the building is designed in accordance with Passivhaus standard, which is 90% energy efficient (compared with conventional housing), healthy and sustainable. Although the site is surrounded by buildings and trees that block the air circulation and create a microclimate inside, the building is created as a closed space to protect the occupants from descending polluted air. All the air is filtered and conditioned before circulating inside of the building by means of heath-recovery ventilation.







Altough the project creates a healthy microclimate for its occupants, in macro scale perspective, the city remains as a big source of pollution. The project is planned to be an example model of renewable energy dependent urban transformation in this unhealthy environment.







The trees of the site are protected and the one in the middle is used as the main element of the atrium as a symbol of freshness. All the construction takes place in the existing hard surface to keep the undeveloped area intact and reduce the heath island effect. All the hardscape is chosen as semi permeable materails.







The building followed the universal design principles and philosophy of equality. Everyone have right to access all kind of building facilities. The building has a non-discriminative policy and it represents this within the itself. Circulation pattern creates a continuous network without any ostacles. The building appeals to all users.